Трапезарията е мястото, където семействата и приятелите се събират, за да споделят храна и моменти заедно. Това е пространство, което изисква специално внимание, когато става въпрос за удобство и функционалност. Удобството и функционалността в трапезарията имат решаващо значение за комфорта и практичността на пространството, като допринасят за по-приятни и удовлетворяващи хранителни изживявания.

Оптимизиране на пространството

 • Когато става въпрос за оптимизиране на пространството, е важно да изберете мебели, които отговарят на размера на трапезарията. Ако имате по-малко пространство, разгледайте компактни мебели, като разтегателни маси или столове със складиращи се облегалки, които могат да бъдат сгънати или свалени, когато не се използват.
 • Съхранението на прибори, чинии и стъкла е от голямо значение в трапезарията. За да оптимизирате пространството за съхранение, разгледайте различни системи за съхранение, като вградени шкафове, шкафчета с плъзгащи се чекмеджета или отворени рафтове. Използването на вертикално пространство, например с помощта на висящи рафтове или куки за повесени чаши, може също да бъде полезно.
 • Един начин за оптимизиране на пространството е чрез използване на мултифункционални мебели. Например, маса с разтегателен механизъм може да служи и за по-малки и за по-големи групи от гости. Също така, може да изберете маса с вградени чекмеджета или шкафчета за допълнително съхранение.
 • Светлината може да създаде илюзията за по-голямо пространство. Разгледайте възможността за използване на натурална светлина, като поставите масата близо до прозореца или използвате осветителни тела, които осветяват цялата трапезария.
 • Ако имате възможност, разгледайте варианти за отворено пространство между трапезарията, кухнята и всекидневната. Това ще създаде по-голямо усещане за простор и ще позволи по-лесно движение и комуникация между тези области на дома.
Персонализиране на трапезарията и добавяне на декоративни елементи
 • Растения и цветя: Зелените растения са прекрасен начин да добавите живот и свежест в трапезарията. Поставете големи кашпи с растения в близост до прозорците или създайте малък ботанически кът, като използвате различни видове растения.
 • Картини и стенна украса: Изберете картини или фотографии, които отразяват Вашата индивидуалност и предпочитания. Разположете ги на стените, като създадете галерия или фокусирайте върху една по-голяма и внушителна картинa.
 • Текстил и наслада на сетивата: Използвайте текстилни елементи, като покривки за масата, възглавници за столовете или завеси, за да добавите цвят, текстура и уют в трапезарията. Изберете материали, които са удобни и лесни за поддръжка. Освен това, използвайте ароматни свещи или дифузери с аромат по Ваш вкус, за да се насладите на приятни аромати в трапезарията.
 • Декоративни акценти и съвременни тенденции: Създайте акценти с помощта на декоративни предмети като вази, свещници, чинии или скулптури. Разгледайте съвременните тенденции в интериорния дизайн и вдъхновявайте се от тях.
Важността на правилното осветление
 1. Функционалност: В трапезарията трябва да има достатъчно осветление, което да Ви позволява да видите ясно храната, приборите и околната среда. Оптималното осветление трябва да осигурява достатъчна яркост, без да създава прекалено силни сенки или блестящи отблясъци върху повърхностите на масата или чиниите.
 2. Атмосфера и настроение: Осветлението може да създаде желаната атмосфера и настроение. Изберете светлини, които се вписват в стилът и дизайна на интериора и които създават уютна и приятна обстановка. Например, топлото и приглушено осветление, като лампи с мека светлина или свещи, може да допринесе за по-релаксиращо и романтично усещане по време на вечерите или обяди.
 3. Варианти за осветление: Разгледайте различни възможности за осветление. Класическите лампи на тавана са обикновен избор, но можете също да използвате направени на място светлини, които са вградени в тавана или стените. Можете също така да добавите подсветка под кухненските шкафове или над масата за да създадете фокус върху дадена зона. Размислете за използването на димиращи лампи, които могат да се променят в зависимост от настроението и събитието.
 4. Димиране и регулиране на осветлението: Използването на димиращи осветители и регулируеми превключватели Ви дава контрол над яркостта и настроението в трапезарията. Това Ви позволява да адаптирате осветлението в зависимост от нуждите и предпочитанията си.
 
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *