Въведение

Изисканост, мистерия и богатство на културата – това са само част от нещата, които възникват в ума ни, когато си представяме източната екзотика. Востъчният стил в интериорния дизайн е зареден с уникални елементи, които могат да трансформират вашия дом в оазис на спокойствие и красота. В тази статия ще разгледаме как да внесем екзотични линии от востока в нашия дом, за да създадем уютна и изискана обстановка. 

Интериорните е направен от мебели, които са в унисон един с друг. За да се постигне унисон не е нужно да имате много мебели, и с малко става. Всичко зависи от това какъв стил интериор искате да направите.


Востъчни стилове и тенденции

Востъчният стил включва различни традиционни стилове от Азия и Близкия изток, като например китайския, японския, индийския, турския и арабския стил. Всеки от тези стилове има своя уникален характер и израз, но общо за тях е използването на богати детайли, символи и орнаменти, които придават усещане за традиция и история.

В миналото востъчният стил може би беше резервиран по-скоро за декорацията на ресторанти и хотели, но днес все повече хора се влюбват в тази изискана и атрактивна естетика и я въвеждат в своите домове.

Типични елементи във востъчния дизайн

Востъчният дизайн е пълен с уникални елементи, които правят интериора единствен и незабравим. Ето някои от тези типични елементи:

 • Луксозни тапети и тъкани с богати орнаменти и мотиви от природата, животни или символи;
 • Дървени мебели с изящни резби и извивки, вдъхновени от традиционните ръчни занаяти;
 • Ковани метални аксесоари и декорации, представляващи символи на късмет и благополучие;
 • Многоцветни килими и подложки с геометрични или абстрактни мотиви;
 • Традиционни свещници и орнаменти за стени, изработени от керамика или метал;
 • Хармонични балансиращи фигури, представляващи символи на богатство и добродетел.

Екзотични цветове и комбинации

Цветовете играят ключова роля в востъчния стил. Те са избрани така, че да предават топлина, уют и изисканост. Типичните цветове във востъчния дизайн варират от богати и наситени до бледи и пастелни нюанси. Екзотични комбинации от червено, златисто, багри, синьо и зелено създават усещане за традиция и културно наследство.

Кралското червено е често използвано за да привлече внимание към детайли и акценти в интериора. Златистите и багрите цветове придават лукс и блясък на пространството, докато синьото и зеленото добавят усещане за хармония и спокойствие.

Мебели и аксесоари във востъчния стил

Мебелите във востъчния стил са изящни и уникални. Те са изработени от висококачествени материали и впечатляват със своята ръчна изработка и ръчни резби. Дървото е основен материал за изработката на мебелите, като се предпочитат тъмни и екзотични дървесни видове като махагон, тиково дърво и розово дърво.

Освен мебелите, аксесоарите и декорациите играят важна роля във востъчния стил. Ковани метални свещници, керамични вази с ръчно рисувани мотиви, ориенталски килими и подложки с геометрични форми са само част от акцентите, които могат да преобразят вашия дом в стилна и екзотична красота.

Донесете востока у дома

Ако желаете да внесете восточния стил у дома си, ето няколко съвета как да го направите:

 • Изберете подходяща цветова палитра, като комбинирате наситени и бледи цветове, за да създадете усещане за баланс и хармония;
 • Използвайте декорации и аксесоари с традиционни орнаменти и символи, за да добавите уникален и екзотичен акцент във вашия интериор;
 • Изберете мебели с изчистени линии и ръчни резби, които придават изящество и елегантност на стаята;
 • Опитайте се да намерите автентични ръчно изработени предмети и мебели от региона на вашия избор;
 • Добавете подходящи осветителни тела, които да подчертаят уникалните детайли и орнамент

  и във вашия интериор;

 • Играйте с текстурите – комбинирайте килими, възглавници и завеси от различни материали и узори, за да създадете уют и динамичност в пространството.

Заключение

Екзотиката на востъчния стил може да внесе уникален и изискан акцент във вашия дом. Богатството на детайлите, уникалните материали и цветовете създават усещане за уют, спокойствие и изтънченост. Независимо дали сте почитател на азиатската изтънченост, индийската екзотика или арабската мистерия, востъчният стил предлага безкрайни възможности за създаване на перфектната обстановка у дома.

Смело използвайте елементи и мотиви от восточната култура и създайте интериор, който излъчва уникален и загадъчен шарм. Нека вашият дом стане вълшебна капсула, вдъхновена от линиите на востока и пренесена във времето и пространството на далечни и екзотични краища. Екзотичните интериорни мебели са в повечето случаи скъпи. Това е главно заради това, че продавачите решават да сложат висока цена на всичко което е екзотично, дори и самата мебел, материалите използвани за нея, да не са качесвтени.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *